Liberecko: úterý 30. listopadu 2004, Jiří Langer

Maratonci z Vratislavic doběhli mariňáky

  Dva přátelé, Zbyněk Nýdrle a Zbyněk Filinger, známí vytrvalci z Vratislavic n. N. si splnili svůj sen: Jako jediní Češi  doběhli
 vyhlášený washingtonský maraton "mariňáků".

      Přesně 41. maratonem v životě byl pro Zbyňka Nýdrleho (nar. 1956) 29. ročník Marine Corps Marathonu, který se běžel ve Washingtonu D.C. 31. října roku 2004. Před několika lety pro zálibu ve vytrvaleckém běhu (první maraton zkusil již 9. května 1980) získal svého souseda Zbyňka Filingera, který si na "mariňáky" troufl už při svém jubilejním 15. maratonu.


Na svůj 15. maraton v životě Zbyněk Filinger už nezapomene. Ve vedru ale překonal krizi a zvítězil sám nad sebou.

      "Běhám už skoro 25 let, absolvoval jsem řadu dálkových běhů, i v Thajsku či na Mallorce, ale vždycky mě lákal závod ve Washingtonu, který pořádá námořní pěchota k uctění vojáků padlých za 2. světové války. A navíc se ho zúčastňuje kolem 20 tisíc běžců. Symbolem závodu je pomník, který je kopií filmového snímku z té doby natočený na jednom z ostrůvků v Tichém oceánu. Sochař, na kterého snímek udělal silný dojem, záběr umělecky dotvořil a u tohoto pomníku se nyní vbíhá
do cíle," 
popsal začátek svého zatím největšího životního zážitku Zbyněk Nýdrle.
     "Startuje se před vchodem na Arlingtonský národní hřbitov, mimochodem je velký jako celé Vratislavice, a. je tu pohřben mimo jiné i John Kennedy. Běží se kolem Bílého domu, pak 132 metrů vysokého Washingtonského monumentu, Pentagonu i podél letiště Ronalda Reagana. Je to zážitek i při běhu, když vám nad hlavami startují letadla," doplnil s tím, že dosáhl času 3:13:25 hodiny, přičemž osobní rekord 2:31:30 hod. zaběhl v roce 1984 na trase již neexistujícího závodu Český Dub Mladá Boleslav.


Běžecká výprava z Vratislavic: Zbyněk Nýdrle (vlevo) a Zbyněk Filinger doběhla v 29. ročníku Marine Corps ve Washingtonu v plném počtu a před památníkem padlým mariňákům z 2. světové války se mohli jako jediní čeští závodníci v cíli směle vyfotografovat.

Start osobně provedl Billy Mills, olympijský vítěz na 10 km z Tokia 1964.
     "Nejdříve jsme mysleli, že na start nastoupilo přes dvacet tisíc lidí, takové to bylo hemžení, ale nakonec se oficiální statistika zastavila na čísle 18 tisíc. I tak to byl zatím nejmasovější závod, který jsem v životě běžel. Navíc to byl podle pamětníků nejteplejší 31. říjen od roku 1950, takže se běželo ve 27 stupních ve stínu.


S klubovým logem se Zbyněk Nýdrle (vpravo) a Zbyněk Filinger (uprostřed) radovali v cíli osmikilometrového závodu na sopku.

Na výkonu to pak bylo samozřejmě znát, některé závodníky rovnou v cíli lapali na nosítka. Čas 3:26:31 hodiny mě, přiznám se, trochu naštval. Myslel jsem že doběhnu pod 3:10, ale bylo to hodně těžké," líčí podmínky závodu rodák ze Semil Zbyněk Filinger. Ten si drží svůj osobní rekord 3:08:45 hod. z října 2002 z maratónu v Benešově u Semil.
     "A zaujala mě ještě jedna věc - účastníci závodu se spořádaně řadí do pásem podle předpokládaných časů v cíli. Na transparentu máte napsaný čas a k tomu se hlásí lidé, kteří jej plus mínus dosáhnou. Neuvěřitelné, jak byli závodníci disciplinovaní a poctivě se stavěli pod svůj nastávající výkon podle toho jak se cítili," doplnil.
       Oba vytrvalci si jako předkrm zaběhli na havajském ostrově Maui týden před maratónem běh na cca 8 km na sopku Haleakala (měří 10 tisíc stop - 3059 m. n. m.), kterého se zúčastnilo 88 běžců a který vyhrál liberecký závodník Tomáš Krutský. "Běželo se ve spodní partii sopky, takže to docela šlo," zdůraznil Zbyněk Nýdrle. "Teprve po závodě jsme se byli podívat na vrchol a nádhernou přírodu," doplnil Zbyněk Filinger.


Na start vloženého závodu na sopku Haleakala na havajském ostrově Maui, který vyhrál Tomáš Krutský z Liberce, se postavilo 88 běžců.

     A co mají nejurputnější vratislavičtí běžci v plánu? Trénují a chystají se v nejbližších letech na start na Newyorském maratonu.
     "Je to trochu posedlost, ale tam startuje cca 38 tisíc běžců, ale pořadatelé je vybírají ze 70 tisíc přihlášených. Víc se jich tam prostě nevejde. Je to hozená rukavice," shodují se oba Zbyňkové.