Cyklistické soustředění – Dolní Dunajovice
Termín: 4. – 11.7. 2009
Místo: Penzion U Mlýnků, D. Dunajovice
Účastníci: Blanka Reindlová, Petr Louda, Jarmila Nýdrlová, Zbyněk Nýdrle,
Jakub Reindl,Veronika Nýdrlová, Jarmila Nýdrlová ml.

     Tento rok jsme se vydali poznávat krajinu a tamní obyčeje na jih Moravy, do Dolních Dunajovic. Tato vesnička si nás ihned získala nejen pěkným penzionem, ve kterém jsme bydleli, ale také rozsáhlými vinicemi všude okolo. Zastihlo nás tady pár slunečných i deštivých dnů, ale přesto jsme denně na kolech najezdili okolo 60 – 70 km, jeden den dokonce mužská část výpravy najela plných 120 km.
      4. 7. jsme vyrazili na cestu autem, protože ať už jsme jakkoliv skvělí cyklisté, 300 km z Liberce na jižní Moravu by si na kole netroufli ujet ani ti nejlepší z nás. První den (5.7.) jsme se projeli okolo nádrže Nové Mlýny, další den jsme zavítali do Valtic a na zámek Lednice. Ve středu 7.7. jsme vyrazili do Mikulova, a ježto bylo velmi horké počasí, vykoupali jsme se na koupališti v Březí. Cestou domů jsme v Novém Přerově objevili velmi sympatickou „Chatrč“, jak byla nazývána místní hospůdka. Příštího dne jsme se vydali přes vesničku zvanou Březí až do sousedního Rakouska, kde jsme projeli městem Laa a hurá zpět do ČR. Když jsme dorazili do naší rodné vlasti, rozhodli jsme se navštívit naše nové kamarády v „Chatrči“. Poté jsme šlápli do pedálů a za nedlouho už nás vítala cedule s nápisem Dolní Dunajovice. Další den se zástupkyně něžného pohlaví svezly autem až do Břeclavi, odkud jsme se zmoženi minulým dnem, vydali k soutoku Dyje a Moravy. Dorazili jsme po mírných patáliích s rozvodněnou Moravou. Po krásné podívané na kámen s vyrytými jmény Dyje a Moravy se opět ženská část výpravy svezla autem z Břeclavi do D. Dunajovic. Poslední den jsme zvolili odpočinkovou trasu přes Vlasatice, Hrušovany do Novosedel, kde nás jeden zkušený vinař pozval na degustaci jeho kvalitních vín.
      Dne 11.7. jsme se posbírali, ale před úplným odjezdem jsme si ještě udělali pěší výlet na zříceninu hradu Děvín, ušli jsme přibližně 8 km. Po procházce nám nezbývalo nic jiného než říct sbohem krásné zelené krajině, nasoukat se do auta a opustit jižní Moravu.

Jarmila Nýdrlová ml.


Cyklistické soustředění – Dolní Dunajovice, Termín: 4. – 11.7. 2009